You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

ХАБА - Илинор България

  • Вашата количка е празна!

Хаба Германия - ново поколение „модерни“ настолни игри за деца

Хаба Германия - ново поколение „модерни“ настолни игри за деца

От: Илинор Публикувано: 07/01/2019 Пъти прочетено: 1601 Коментари: 0

Предимствата настолните игри са многобройни. Настолните игри дават универсални познания, които са от полза в живота занапред. Почти всички игри развиват умения по плавен и неусетен начин. Колкото от по-рано започнем- толкова по-добре. Хаба Германия предлага серия  за най-малките ”Моите най-първи игри” и стимулира родителите да дадат  на детето си възможност да се развива. В своите инструкции, към настолните игри Хаба,  създателите дават много съвети и предложения за това как да  се изследва игровия материал заедно с детето и как да се използва в различни игри и моторни умения, концентрация, внимателно наблюдение, както и отгатване на цветове и форми и др. И така ученето се случва ,докато децата играят и почти без усилие.


Но има неща в ранната детска възраст, които са малко по-трудни за научаване, понякога не толкова естествени, и имат нужда от лека помощ от родител или педагог, а това са:

1. Да бъдеш част от отбор!

Настолните игри подобряват общуването между хората.

Да си заедно в отбор и да намирате решение заедно, да изграждаш умения да се изслушвате взаимно всички участници в играта и да сте в хармония– това е нещо прекрасно и много ценно!

Децата се учат да създават социални контакти, като играят в групи. Те се учат чрез взаимодействие и имитация, да преживяват  значението и на двете противоположности - конкуренция и подкрепа.

Поведението на децата, неспазването на правилата на играта или изразяването на емоциите може да доведат до хаос и спор между децата.

Целта на педагога/родителя е да контролира ситуацията през цялото време, защото да казващ на някой друг какво да прави е много трудна задача.

Хаба има доста кооперативни игри за деца, в които всички играят заедно срещу играта, т.е. всички срещу обстоятелствата. Това показва на децата, че могат да мислят и да работят заедно за общата цел, играейки заедно в един отбор.Някой състезателни игри могат да се се играят и като отбори, за да се постига развиване умения за екипност.

2. Надпреварата и как да се научим да печелим и губим

При повечето  децата има потребност от доказване, и ние възрастните не бива да го подценяваме. Когато играят  настолните игри с увлекателни сюжети, децата се учат да печелят  и да губят. Играейки, децата свикват с тези емоции (преодоляване на загубата и приемане на победата) и стават емоционално по-стабилни и по-подготвени за живота.

Често, когато децата губят, те се объркани, ядосват и не искат да приемат действителността. Няма нищо лошо от този стремеж за победа, но по-ценното е, когато загубят – да могат да го приемат. Задачата на нас, възрастните е да им покажем грешките, заради, които са загубило, но често е и въпрос на късмет.

Има и настолни игри, от които победата зависи от собствения избор и решение на детето. И тези игри са полезни за децата и ги подготвят за реалния живот след години, като пораснат.

Огромно  е удоволствието, когато си се борил за победата и си бил част от една честна игра.

3. Формиране  на търпение

В настолните игри има ходове и съгласно правилата всяка една настолна игра всеки играч е нужно да  чака останалите, докато дойде неговия ред. И така се учиш на търпение. Скоростта на предаването на данните, навлизането на интернет в много сфери в ежедневието, както и динамиката  около нас, кара децата да мислят, че всичко може да стане много бързо. Играейки настолни игри, те получават живо доказателство, че някои неща се случват бавно.

4. Концентрация и спазването на правила

Да се научиш да следваш нещо ново, като правилата на играта, изисква концентрация. Само чрез концентриране  децата успяват да научат нова информация и я запазват в дългосрочен план.

Чрез настолните игри разбираш какво значи да следваш правила, защо ти трябват и как да боравиш с тях.  Същевременно след време успяваш да формираш гъвкавостта си в употребата на правилата и успяваш да комбинираш част от тях, за да си помогнеш, както и да избягваш други, които не са ти удобни! Но това е възможно  едва когато пораснеш и усвоиш самоконтрола.

Все по-често децата трудно следват инструкции и се бунтуват срещу това, но се забелязва една тенденция, че настолните игри не подтикват децата към драма, защото играейки децата изграждат навик, че неспазвайки правилата, играта въобще няма да може да се играе. Да работиш за концентрация иска постоянство в работата с децата – първоначално се започва от са пет минути, после 10, после една цяла игра. После може и втора. И така..стъпка по стъпка надграждаме.

5. Изграждане на глобален оглед

Много често е много полезно да имаш развито умение за пространствено мислене, което позволява да можеш да видиш цялостната картина на задачата или проекта , преди да си се хванал с нещо. Настолни игри с тип пъзели и тип лабиринти дават шанс на детето да доразвие тези умения.

 6. Развиване на фина моторика, памет, логическо мислене и много др. умения, полезни за децата

Децата се учат да използват ръцете си в най-ранна детска възраст (от 2 до 6 години). Научно е доказано, че развитието на моториката е тясно свързана с говорните умения у децата.  Играта насърчава развитието на двигателните  умения. Преместването на фигури/елементите в играта тренира движението на пръстите си, което е важна предпоставка за възможността да се държи писалката правилно.  Да си ловък и бърз са също много полезни умения, които децата усвояват. Да имаш добра памет е много полезно по пътя на живота, по който децата ще поемат. Развиването на логическото мислене и въображение впоследствие ще окажат положителен ефект в заниманията по математика.

7. Отговорност и забавление

Въвеждайки  децата в играта и играейки с тях, важен елемент от нашето взаимодействие е развиване на любов на децата към детайлите на играта

Децата предпочитат да правят неща, които са по-скоро забавни неща, които са скучни. Когато нещо е забавно, децата по-лесно остават фокусирани върху него и по-лесно учат чрез игра.

Играейки с нашите деца, ние възрастните имаме по-здрава и стабилна  връзка с тях

Настолните игри държат децата по-далеч от електрониката.

 

Има много игри и играчки на българския пазар, но някои вече не са актуални с новото време. Оказа се, че Хаба Германия предоставя  ново поколение „модерни“ ЕКО (направени са от дърво и картон) настолни игри за деца , вкл и семейни настолни игри  с широк възрастов диапазон от 2+ до 99+ .


Тези уникални НАСТОЛНИ  игри, ние ги наричаме "Игри на живота" - те подготвят деца за реалния живот и ги учат да развиватумения, за които говорихме по-горе  - на търпение, на дисциплина,  да играят честно, да спазват правилата, да реагират адекватно при форсмажорни обстоятелства, да бъдат част от умни екипи и да проявяват заложеното у тях като индивиди , вкл. разрешаване на конфликти …и най-вече развиват у децата КОЛЕКТИВНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ и подобряват ОБЩУВАНЕТО В СЕМЕЙСТВОТО.

Свързани постове

Коментари

Напиши коментар