You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

ХАБА - Илинор България

  • Вашата количка е празна!

Възпитателната сила на личния пример и любовта на родителя. Играта с родителя!

Възпитателната сила на личния пример и любовта на родителя. Играта с родителя!

От: Илинор Публикувано: 23/05/2020 Пъти прочетено: 283 Коментари: 0

Най-важният и отговорен процес от живота на родителите е да възпитат и да намерят верния път да образоват бъдещото поколение – СВОИТЕ ДЕЦА. Възпитанието е непрекъснат процес и съпътства всеки един миг от живота на децата, включително и тогава когато не сме заедно с тях.


1. ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР!

Често забелязваме, че в поведението си децата копират своите родители.

Родителите са онези индивиди, с които детето от момента на раждането е в пряк контакт.


Примера за родителите е първия социален модел, който следват децата.

Ежедневно общувайки с родителите, децата възпроизвеждат и научават начина на действие на възрастните, техните нрави, навици и след това техните вътрешни качества, начин на мислене, отношение към обкръщаващата среда, и не на последно място отговорността. Личното поведение на родителите е от огромно значение за възпитанието на децата – как се обличат, как се отнасят към околните, дали са щастливи или разстроени, отношението им към приятелите и опонентите им, техният начин да се шегуват или коментират събитията от ежедневието си. Много от тези поведенчески формули децата възприемат и използват в своето ежедневие.


Възможно е нравственото развитие на децата да протича без забележими отклонения и без много усилия от страна на родителите. Това се наблюдава в семейства, в които родителите са съвестни по отношение на работата, изпълняващи гражданските си отговорности приятелски настроени и добронамерени към хората, честни, справдиви и скромни и т.н.


2. ЛЮБОВТА и ЕМОЦИОНАЛНАТА БЛИЗОСТ! ИГРАТА с ДЕЦАТА НИ!

Според А.С. Макаренко много често във възпитанието на децата се пренебрегва ролята на любовта и дори се смята за излишно влагането на чувства в него, но не друг, а точно той твърди, че отглеждането на щастливи хора без любов е невъзможно.

„Любовта е най-великото чувство – тя създава чудеса, създава нови хора и формира най-големите човешки ценности.“ – Антон Макаренко

А.С. Макаренко се нарежда в редицата на признатите от Юнеско педагози, които определят начина на педагогическото мислене през ХХ век и внасят коренни промени в тази наука. (сред които е името и на Мария Монтесори).


В наши дни често се наблюдава, че родителите са много заети и имат малко време да бъдат заедно с децата си. Много от родителите в днешно време не успяват да разкрият своя вътрешен свят, своите чувства и много често не споделят с децата си своите собствени интереси и нужди.

Да успяваме да поддържаме емоционалната близост между нас, родителите, и нашите деца е от изключително важно значение за възпитанието на децата.

Изграждането на емоционална връзка с децата ни ще доведе до истинска и трайна промяна в поведението им. Когато създадем отношения на близост и доверие, ще отпадне нуждата от заплахи, натякване, молби, подкупи или наказания.


КОГАТО ИГРАЕМ ЗАЕДНО, НИЕ СМЕ В ЕМОЦИОНАЛНА БЛИЗОСТ С ДЕЦАТА СИ!


Играта е мощен стимул за развитието на детето. Играта е дейност, в която детето първо емоционално, после и интелектуално усвоява полезни умения. В процеса на взаимодействие на детето с предметния свят, задължително е участието на нас, възрастните.

Според Фройд „играта е работата на децата“, защото така те реализират и удовлетворяват своите способности. „Игрите са добър начин да се развиват умения за повишаване на емоционалната интелигентност, защото децата обичат да подражават и да ги играят отново и отново. Чрез игрите даваме възможност на децата да научат и да практикуват нови начини да мислят, чувстват и действат, а участвайки в тези игри, ние ставаме неразделна част от емоционалния процес на взаймодействие“.

Настолните игри са едно от полезните средства на сближаване и общуване и поддържане на емоционалната близост в семейството! 

Повече за ползите на настолните игри  - може да прочетете ТУК

Свързани постове

Коментари

Напиши коментар